Impression, soleil levant

Impression, soleil levant är en tavla som markerade början på en av de mest inflytelserika konststilarna, Impressionismen. Det är en enkel målarstil som kännetecknas av en suddig realism, tanken var att man skulle måla det som man såg så som det upplevdes, vilket var helt upprörande inom det etablerade konstetablissemanget som under 1800-talet fortfarande ville se överdådiga tavlor som påminde om Renässansen. Men ändå fick Impressionismen ett fotfäste, det var en folklig stil och människor tog till sig den och dess triviala realism, färgglada motiv ur vardagen som bl.a. konstnärer som Monet, Renoir, Cézanne, Guillaumin och van Gogh målade.

Skill without imagination is craftsmanship and gives us many useful objects such as wickerwork picnic baskets. Imagination without skill gives us modern art. -Tom Stoppard

Sedan Industriella revolutionen har alla aspekter av samhällets olika yrken och hantverk förenklats. Kameran uppfanns bl.a. för att förenkla bildkonsten, Joesph Nicéphore Niépce som uppfann fotografiet hade själv ingen konstnärlig talang och ville dels av det skälet uppfinna en teknik som kunde kompensera för det och låta honom måla med ljus. Fotografiets realistiska bilder blev en allmän tillgång efter 1839, och det hänförde världen, ändå kunde Impressionismens målade realism bli så pass inflytelserik 20 år efteråt.

Varför det?

Jo för att fotografiet inte var det medium som vi ser det som idag. Kameran var primitiv och fotografiet samt framkallningsprocessen hade många nackdelar. Bilderna var svartvita, negativen var små, kamerorna var enorma, exponeringstiderna var 10-20 minuter långa, framkallningen var tvungen att göras direkt efter utförd exponering m.m. Fotografiet kunde helt enkelt inte vid den tidpunkten överträffa den målade tavlan som konstnärlig bild.

Fast tiderna förändras, finns det idag ens några gränser för fotografiets potential som medium? Jag tror inte det. Vi kan skapa fantastiska bilder med kameran, estetiska bilder likväl dokumentariska bilder, som t.ex. photoshop konstnären http://www.erikjohanssonphoto.com/ ‘s bilder eller bilderna från NASAs automatiserade Mars fotograf Curiosity. Nu kan vi okonstnärliga människor också ge utlopp för vår kreativitet och skapa konstnärliga alster. Konsten däremot… har inte haft en lika lyckad evolution och har utvecklats till typ det här, vilket Charles Darwin antagligen hade kallat för en devolution.

Det blev ett ganska långt inlägg bara för introducera en av mina favoritbilder från i år, som påminner mig om Impressionismen. När man väl börjar skriva är det svårt att sluta.

DSC_0602

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: