Naturens små egenheter

Söndag kväll var jag ut och fiskade med en god kamrat.

Med båten bakom bilen svängde vi av från asfaltsvägen in på en obetydlig grusväg som ringlade sig in Norrbottens mindre utforskade vrår. Efter en tids körande blottade sig en tämligen anonym skogssjö nedanför bergsbranten som vägen slingrade sig efter, framme vid Hemlijaure.

I Norrbottens skogsbeklädda inland döljer sig många väldigt säregna skogssjöar som endast går att nå via pittoreska grusvägar som mestadels jägare och skogsbolag traffikerar. Har man tur så hittar man vattendrag som är antingen mer eller mindre okända för andra fiskare eller helt enkelt väldigt annorlunda på det ena eller det andra sättet. Vårt Hemlijaure är något av bådadera, inte alltför välfiskad och med en topografi samt ekosystem som mer eller mindre förbryllar.

DSC_1137
Vi var inte helt själva denna dag.

Vi hade tur med vädret och det var vår bästa fiskedag hitills rent vädermässigt. Det var varmt men lagom mycket gråa moln som höll temperaturen på en behaglig nivå.

DSC_1151

Vid sjöns grunda halva, abborrhavet som vi kallar den, stannade vi för att fiska abborre. Min kollega får på en abborre som verkar vara ganska fin, under invevning tar det plötsligt stopp ”Sitter jag i botten?” men linan kommer… vid båten ser vi att det vid linändan sitter ett enormt gäddhuvud där en abborre borde sitta. Men den ser båten och släpper taget, upp kommer en skärrad 3 hektos abborre med söndertrasade fenor (antagligen från gäddans vassa innandöme). Efter det bestämde vi oss för att fiska gädda.

Timmarna gick och allt var rätt bra, vi hade sol och hembakade brownies. Tillsammans hade vi krokat & återutsatt runt 27 gäddor, även om snittvikten var runt kilot. Mot kvällssidan har jag på ännu en liten gädda, ingenting utöver det vanliga, men plötsligt börjar det gå tyngre och jag tycker att det är lite märkligt. Ett par meter från båten går gäddan upp till ytan… fast det är någonting märkligt med den… sitter det inte någonting fast i den?

”Andreas kolla! Det sitter en annan gädda på den!”

”Nämen vafan”

Jag fortsätter att veva in men vid båten släpper gäddan taget om sin lillebror. Jag drar upp fisken som fastnat på kroken i båten, jag har aldrig sett en så sargad fisk tidigare, den större gäddans tänder hade skurit upp den mindre som en varm kniv genom smör, genom såret tittade gäddans maginnehåll fram.

DSC_1164-min - Edited

Den här gäddan gick inte att rädda, så min kompis sade då ”Prova sätta ut gäddan i vattnet, kanske den andra hugger igen.”, jag var skeptisk, varför skulle gäddan hugga på en mer eller mindre död fisk strax under båten? Men jag gjorde det ändå och lät gäddan sjunka i 20 sekunder innan jag började veva upp den igen… och jag kände hur det började gå tungt… Till min förvåning så hade gäddan än en gång satt sin stora käft i sidan på sin lillebror och den här gången tänkte han inte släppa taget.

DSC_1165

Med vår håv, modell större, lyckades vi skopa upp gäddan som fortfarande inte ville släppa taget. Det var första gången som vi fick uppleva gäddans omtalade rovdrift i praktiken, det var en ganska fascinerande upplevelse och en unik insyn i gäddornas värld. På bilden kan man dessutom se att någonting ännu större har nafsat på den rovgirige gäddan. Just vad för monster finns egentligen i den sjön?? Vi återutsatte sedan gäddan, men inte den mindre som var bortom räddning. Någon större gädda fick vi inte den turen, men kanske en bekräftelse på deras existens.

DSC_1171

Under hemfärden gjorde sig ännu en av naturens säregna individer sig påmind. När vi körde efter vägen såg vi en märklig skepnad som satt på vägen, när vi närmade oss så hoppade den upp och rusade till anfall mot bilen med blottade tänder… det visade sig vara en liten rävunge som rymt hemifrån. Grytet var troligen inte långt bort och efter att vi kört vidare så kom nog modern och bar hem den lilla krabaten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: